Home » Blog » Marketing » Je website vindbaar maken op Google | Je website vindbaar maken levert geld op | Doe wat Google graag wil zien

Een website maken/hebben die niet gevonden wordt gaat niet helpen bij het behalen van je doelstellingen.

Je website vindbaar maken op Google is een MUST DO als je wilt dat je website gaat helpen bij de groei van je bedrijf.

Technisch gezien is het niet moeilijk om je bedrijf in Google vindbaar te maken.

Het vraagstuk wordt wat groter en uitgebreider indien je de vindbaarheid wilt verbeteren en dat wil je. Toch zijn er vele dingen die je zelf kunt doen om je website vindbaar te maken en de vindbaarheid te verbeteren. Een betere vindbaarheid van je website gaat je geld opleveren.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  1. Hoe jij je website technisch vindbaar kunt maken
  2. Wat de basis strategie is om beter gevonden te worden
  3. Op welke zoekwoorden je content minimaal gevonden moet worden
  4. Wat je kunt doen om lokaal gevonden te worden
  5. Welke basis SEO je altijd moet gebruiken bij het schrijven van content
  6. Dat links naar jouw website de vindbaarheid aanzienlijk verbeteren
  7. Hoe jouw online aanwezigheid positief bijdragen aan gevonden worden

Het succes zit in de opvolging.

Technisch zorgen dat je website vindbaar is op Google

Om je website op Google vindbaar te maken dien je minimaal te zorgen dat Google technisch je website kan crawlen en indexeren.

  • Kan je website geindexeerd worden? Ga naar https://technicalseo.com/tools/robots-txt/ Vul de URL in en kies “Googlebot” en klik op Test. Is de result “allowed” en staan en geen gekke “disallow” regels in? Dan zit je goed.
  • Controleer je sitemap. Heb je die niet, maak er één. Middels de plugin Yoast kun je een Sitemap maken. De Sitemap maakt het Google makkelijk om de structuur van je website te zien en dus makkelijker te crawlen. Controleer of je in de sitemap alles ziet wat je geindexeerd wilt hebben en verder niets.
  • Ga naar Google Search Console  en voeg een property toe. Ja, je moet verifiëren dat je de eigenaar bent middels de genoemde methodes in GSC. Indien je toegang hebt tot de property ga je door met onderstaande.
  • Ga in GSC naar Index / Sitemap en voer hier je sitemap in. Controleer direct of na enige tijd de status van je sitemap. Deze dient op “success” te staan.
  • Google zal je website nu binnen enkele dagen crawlen en indexeren.
  • Controleer in GSC onder Index / Coverage of er geen errors zijn en of al je pagina’s zijn geindexeerd.
  • Er zal nu langzaam data binnen druppelen over hoe vindbaar je website is op Google.
  • Je kunt, bij twijfel, ook via URL Inspection kijken of een specifieke pagina gecrawled en geindexeerd is. If not, dan kun je bij URL Inspection ook wat aanwijzigen vinden waarom niet.
  • Na enkele dagen kun je in Google intikken: site:domein en je krijgt alle pagina’s in de Google-index te zien van jouw domein. Indien je intikt site:domein zoekwoord1 zoekwoord2 zie je de pagina’s van je domein gerelateerd aan de opgegeven zoekwoorden. Je website is nu du vindbaar op  Google. 

Trek aan de bel, als onze SEO experts je hiermee kunnen helpen.

Je website dient overall gezond te zijn volgens de standaarden die er op het web zijn. Denk aan het gebruik van https, een responsive website die op alle schermen desktop/tablet/mobile goed werkt en een goede performance.

Je hebt je website nu op Google vindbaar gemaakt. Nu is de vraag hoe kun je je website op Google beter vindbaar maken.

Je website beter vindbaar maken op Google

Dit is best een uitgebreid onderwerp en er is geen korte, snelle oplossing.

Sorry!

Beter vindbaar worden op Google betreft zoekmachine optimalisatie voor je website. Het Google algoritme is complex en wordt continue doorontwikkeld. Goed vindbaar in de zoekmachine worden omhelst vele gebieden. Er is dus geen snelle oplossing en je dient je website vindbaarheid steeds te optimaliseren om goed vindbaar te blijven. Onderstaand vind je wel de basis die je kunt hanteren om de vindbaarheid van je content in de zoekmachine te verbeteren.

Aannames

  • Je weet wie je ideale klant is.
  • Je doelgroep zoekt op Google naar jouw type bedrijf, producten/diensten en/of over de onderwerpen daaraan gerelateerd.
  • Bij de eerste opzet van je website ben je begonnen met zoekwoorden onderzoek en hebt deze doorgevoerd.

Strategie voor de zoekwoorden voor jouw website

Je wilt jouw WordPress website op Google vindbaar maken voor relevante zoekopdrachten.

Dat zijn onder andere zoekopdrachten naar:

  • Type bedrijf [locatie]
  • Soort product/dienst [locatie]
  • Relevante onderwerpen gerelateerd aan je type bedrijf, producten/diensten en locatie.

Doe voor alle bovenstaande zoekopdrachten onderzoek naar variaties, synoniemen, volumes en keyword difficulty. Zo kun je bepalen welke zoekwoorden je wilt gebruiken.

Schrijf nu frequent nieuwe content voor je website met deze zoekwoorden erin. Let op: het gaat om waardevolle content en niet om Google te pleasen. Lees zeker ook de blog local SEO om lokaal gevonden te worden, als jouw potentiële klanten voornamelijk lokaal zoeken naar bedrijven en producten/diensten. Je kunt de content op je website namelijk perfect optimaliseren voor deze lokale zoekopdrachten.

Start voordat je gaat schrijven altijd met een keuze welke zoekwoorden je gaat gebruiken.

Jouw website vindbaar maken met basis SEO

Je verbetert de vindbaarheid van je website in de zoekmachine indien je bij het schrijven van je content altijd gebruik maakt van onderstaande basis on-page SEO. WordPress heeft goede plugins waarmee je de basis SEO kunt doorvoeren.

  • Bepaal per pagina/blog welk zoekwoord/zoekzin met synoniemen (=primaire zoekwoorden) en mogelijk wat direct gerelateerde zoekwoorden/zoekzinnen je gaat gebruiken.
  • Voer de primaire zoekwoorden op je pagina op een natuurlijke, leesbare manier door in:
    • URL – zoekwoord1-zoekwoord2.
    • Titel – de titel van je pagina dient, met de zoekwoorden, aan te geven waar het artikel over gaat en uit te nodigen om te klikken.
    • Meta-description – beschrijf op een aantrekkelijke manier, zodat mensen gaan klikken, met de zoekwoorden waar het artikel over gaat.
    • H1 – voer de zoekwoorden door in de belangrijkste header.
    • 1e alinea – direct na de H1 wil je, bovenaan je pagina, middels het gebruik van je zoekwoorden laten weten waar dit artikel over gaat
    • Body-text – gebruik op je pagina 1-2% de zoekwoorden en synoniemen in verschillende samenstellingen.
  • Voer gerelateerde zoekwoorden/zoekzinnen op onderstaande plaatsen in je content door:
    • H2 t/m Hx – gebruik synoniemen en mogelijk direct gerelateerde zoekwoorden/zoekzinnen
    • Plaatjes
      • Naam – zoekwoord1-zoekwoord2.jpg
      • Alt-text – omschrijving met wat je op de foto ziet, inclusief de zoekwoorden.
    • Body-text – gebruik 1-2% de zoekwoorden en synoniemen in verschillende samenstellingen.

Indien je content gereed is en je pagina zichtbaar is in je sitemap, meld je deze aan middels Google Search Console / URL Inspection / Request indexing. Na enkele dagen controleer je weer middels GSC / Coverage of URL Inspection en site:domein zoekwoorden of de pagina is geïndexeerd. Lees eventueel ook de blog wat is Google Search en wat kan ik ermee.

Middels bovenstaande on-page SEO kun je de vindbaarheid van je website in de zoekmachine verbeteren.

Links van andere websites om je website vindbaar te maken

Je website wordt als relevanter gezien indien er links van externe, kwalitatieve websites, zijn die naar jouw website wijzen. Het opbouwen van links naar je website noem je linkbuilding. De links, naar je content, dienen in ideale wereld zoekwoorden in de anchor-text van de link te hebben en naar het specifieke artikel te wijzen. Wissel de zoekwoorden in de anchor-text wel af, zodat het niet overduidelijk is dat je aan het optimaliseren bent voor deze zoekwoorden.

Jouw WordPress website beter vindbaar in Google door aanwezig te zijn

Niet direct gerelateerd aan je website, maar je kunt in Google beter vindbaar zijn door te zorgen dat je online aanwezig bent. Dit betekent dat je een aantal relevante kanalen gebruikt en daar regelmatig actief bent. Zo geef je Google frequent signalen dat jij op specifieke onderwerpen relevant en prominent aanwezig bent.

Houd dit klein en doe wat je doet goed. Kies, naast je website, alleen digitale touchpoints uit waar jij echt in gesprek kunt gaan met je doelgroep. Houd het klein, kies, welke digitale touchpoints je gaat gebruiken en doe die goed.

Denk aan het gebruik van onderstaande touchpoints:

  • Social media – LinkedIn/Instagram/Facebook/Pinterest.
  • Google Mijn Bedrijf – lees in het blog bovenaan in Google met Google Mijn Bedrijf of en hoe Google Mijn Bedrijf  je vindbaarheid kan verbeteren.
  • Bedrijvengidsen – om zoekopdrachten naar jouw type bedrijf te beantwoorden zijn er verschillende bedrijvengidsen waar je je kunt registeren. Doe dit en maak ook hier weer een link naar je website.

Conclusie

Je website vindbaar maken op Google is een MUST DO indien je doelgroep in Google zoekt naar jouw type bedrijf, producten of diensten of gerelateerde onderwerpen.

95% van alle zoekopdrachten wordt in Google gedaan.

Ik kan me voorstellen dat jouw doelgroep daar ook bij zit. Je website op Google vindbaar maken is technisch gezien niet moeilijk. Zorgen dat je website beter gevonden wordt op Google is een uitgebreid onderwerp. Het betreft de zoekmachine optimalisatie van je website. Het Google algoritme is groot en complex. Er is niet één trucje om beter gevonden te worden. Als je echt de voordelen van Google wilt ervaren bouw je het beter gevonden worden in Google in je dagelijkse werkzaamheden in.
Er zijn zeker aantal zaken, die geen rocket science zijn, die je kunt uitvoeren om beter vindbaar in Google te worden. Denk aan het publiceren van relevante artikelen, on-page SEO, externe links verkrijgen, je bedrijf registeren in bedrijvengidsen, het gebruik van Google Mijn Bedrijf en/of social media en zorgen dat de UX op orde is.

Het succes zit in de opvolging! GOGOGO.

Als we kunnen helpen, we zijn gespecialiseerd in websites vindbaar maken, trek aan de bel.

    Raymond Werner

    Oprichter, Groei manager

    Mensen blij maken. Doelen bereiken. Puzzelen met onuitputtelijk doorzettingsvermogen, totdat de oplossing er is. Daar wordt hij blij van.

    Met 18 jaar ervaring in de online wereld weet hij aardig de weg. Raymond is gespecialiseerd in online strategie, (local) seo, online adverteren en delivery.