Home » Blog » Marketing » Wat is Google Search Console?

Inleiding

Wil jij weten wat Google Search Console (GSC) is? Google Search Console is een gratis tool van Google die je zeker moet gebruiken. In het kort. Met GSC kun je zeer waardevolle inzichten krijgen over; hoe goed Google je website kan lezen en indexeren en hoe vaak en op welke zoekwoorden je in Google Search wordt getoond, er geklikt wordt en op welke postitie je staat. Wel zo handig om met je bedrijf hoger in Google te komen. In dit artikel geven we je uitleg over wat Google Search Console is.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Het belang van bovenaan in Google staan;
  • Wat Google Search Console is;
  • Uit welke onderdelen GSC bestaat;
  • Hoe je GSC kunt gebruiken om je beter vindbaar te maken in Google … en dus meer leads te krijgen.

Het succes zit in de opvolging!

Na het lezen van dit artikel ga je binnen 3 werkdagen aan de slag om middels Google Search Console met je bedrijf hoger in Google te komen.

Waarom met je bedrijf bovenaan in Google staan?

Je weet inmiddels dat er dagelijks miljoenen mensen online naar informatie zoeken, producten kopen of met hun vrienden contact hebben via social media. Bij deze miljoenen mensen zit zeker ook een deel van jouw doelgroep. Dit maakt dat online veel potentie heeft om met je potentiële klanten in contact te komen. Het bereik in aantal potentiële klanten is enorm. Vele tools zijn efficiënt en tegen lage kosten in te zetten om met je doelgroep in gesprek te gaan. 

Wist je dat:

  • 95% van alle zoekopdrachten in Google wordt gedaan?
  • 75% van de mensen niet verder leest/klikt dan de eerste pagina (= top 10 posities)? 
  • 65% van de kliks op de eerste 3 posities van de zoekresultaten plaatsvindt?

Snap je nu voor 100% ;-), waarom je een website nodig hebt en dat het bovenaan in Google staan van groot belang is voor jouw online succes?

Google wil zo relevant mogelijk zijn en blijven en wil daardoor de meest relevante zoekresultaten tonen. Met potentiële klanten in contact komen via een Google-zoekopdracht is zeer krachtig, omdat een zoeker met een zoekopdracht altijd een bepaalde intentie heeft. Jouw doelgroep wil dus iets, in plaats van dat jij, zoals bijvoorbeeld op social media, (koud) adverteert op het nieuwsoverzicht van de gebruiker. Op social media is men op zoek naar nieuws van vrienden/kennissen en niet direct naar jouw advertentie.

Google interpreteert de intentie van een zoekopdracht. Zo bepaalt Google of iemand op zoek is naar “informatie over” of dat een persoon wil “navigeren naar een website” of de zoeker “op termijn iets wil kopen en nu aan het onderzoeken is” of dat iemand “op zoek is naar de beste deal”. Google weet ook of je op zoek bent naar een lokaal bedrijf, product of dienst. Je kunt met lokale SEO je website en Google Mijn Bedrijf optimaliseren voor lokale zoekopdrachten.

Met Google Search Console kun je zorgen dat Google je website op de juiste manier kan lezen en indexeren en kun je inzichten verkrijgen op welke zoekwoorden; je wordt getoond, er wordt geklikt en je welke positie in de zoekresultaten hebt. 

In onderstaande paragraaf lees je wat Google Search Console is.

Google Search Console uitleg

Wat is Google Search console?

Google Search Console is een gratis tool van Google die je zeker (hygiëne) moet gebruiken indien je een website hebt die je echt voor je bedrijf wilt laten werken. Met Google Search Console maak je je website steeds beter vindbaar in Google.
Bekijk eventueel de korte introductie video van Google over Google Search Console.

Onderstaande opsomming is een korte uitleg van de hoofdfunctionaliteiten van Google Search Console:

Indexering

  • Aanmelden van je website, inclusief sitemap bij Google, zodat deze geindexeerd wordt.
  • Het indexeren van nieuwe pagina’s of blogs.
  • (Snel) opnieuw laten indexeren van je pagina’s of blogs indien je grote wijzigingen hebt doorgevoerd.
  • Het oplossen van crawl of indexering issues.
  • Urgent verwijderen van content uit de Google index, indien het normale proces te lang duurt.

Search Engine Optimization

  • Het monitoren van het aantal vertoningen, kliks op welke zoekwoorden en op welke pagina’s, in welke landen en op welke apparaten in Google Search.
  • Inzicht geven in de binnenkomende externe links en de interne links op je website.

Optimaliseren

  • Het optimaliseren van bruikbaarheid van je site voor onder andere; mobiele bruibaarheid en AMP.

Zoekmachine optimalisatie met Google Search Console

Bovenaan in Google met Google Search Console

In bovenstaande uitleg van de hoofdfunctionaliteiten van Google Search Console heb je gelezen dat GSC gebruikt kan worden voor zoekmachine optimalisatie. Een website maken is één, maar een website werkelijk gebruiken zodat deze ook echt business oplevert is twee. In deze paragraaf delen we de best practices van het gebruik van Google Search Console, die je kunt gebruiken om met je bedrijf bovenaan in Google te komen.

“It is a numbers game”

Hoe vaker je (online winkel) wordt getoond –> hoe meer kliks naar je website  –> hoe meer conversies.
Ja, dit gaat niet vanzelf en iedere stapt dient geoptimaliseerd te worden, maar één persoon op je website is geen persoon.

Onderstaande best practices kun je gebruiken om te zorgen dat je beter vindbaar wordt in Google:

Hogere volumes krijgen

  • Op meer relevante zoekwoorden getoond worden – kijk onder “prestaties” zowel onder fliter “web” als onder “afbeelding” op welke zoekwoorden je nu getoond wordt. Welke nieuwe relevante zoekwoorden, met acceptabele volumes en haalbare concurrentie zou je nog kunnen doorvoeren? Kijk eens bij je concurrenten waar zij op scoren.
  • Op dezelfde zoekwoorden vaker getoond worden – geef je frequent genoeg de juiste digitale signalen af? Bekijk de Google zoekresultaten pagina eens. Welke onderdelen, exclusief advertenties, zie je? Afbeeldingen, tekst, Google My Business enz. Welke kanalen en content zijn voor jou relevant? Geef je deze kanalen frequent met de juiste content, dus met de juiste zoekwoorden, signalen? Content productie dus. Wil je weten hoe je meer leads kunt krijgen met Google My Business, lees dan ons blog; bovenaan in Google met Google My Business.

Meer kliks krijgen

  • Hoog volume, lage positie – onder “Prestaties” kun je filteren op:
    • Zoektype “web” en een periode selecteren. Kies voor de kolommen: volume, positie en kliks. Sorteer aflopend op volume zodat de zoekwoorden met de hoogste volumes bovenaan staan. Analyseer de data. Welke relevante zoekwoorden met de hogere volumes, maar lage posities (>10) kun je optimaliseren om hoger in Google te komen? Voer, indien voor jouw bedrijf relevant, dezelfde stappen uit voor het zoektype “Afbeelding”, zie onderstaande.
    • Zoektype “afbeelding” en een periode selecteren. Bij vele producten zegt een afbeelding meer dan woorden. Voer dezelfde stappen uit als hierboven bij “web”.
  • Lage positie (>10) voor belangrijkste zoekwoorden – voer bovenstaande stappen nogmaals uit maar sorteer oplopend op positie. Welke belangrijke zoekwoorden staan niet in de top3, top10? Hoe kun je optimaliseren om wel in de top3, top 10 te komen, zodat je bovenaan of minimaal op de eerste pagina van Google staat?
  • Hoge positie (=<10), acceptabele volumes, weinig kliks – analyseer je content. Wat kun je aan de teksten (meta description, titel) of aan de afbeeldingen verbeteren zodat je eindgebruikers beter overtuigt om te klikken?

Hygiëne

  • Nieuwe pagina’s of bestaande pagina’s met grote wijzigingen – meld deze direct aan bij Google voor indexatie. Hierdoor zullen deze wijzigingen ook zo snel mogelijk meehelpen om bovenaan in Google te komen. Je kunt dit doen door: “URL-inspectie”, geef de betreffende URL op. Indien de URL inderdaad nog niet geindexeerd is, kun je “indexering aanvragen”. Google zal je pagina nu zsm indexeren.

Conclusie

Vele miljoenen mensen en dus ook (een deel van) jouw doelgroep is dagelijks online te vinden. Door dit enorme bereik moet online ondernemen een vast onderdeel zijn van je bedrijfsstrategie. Mensen die een online zoekopdracht uitvoeren hebben echt een intentie. Die intentie maakt dat de zoeker een zeer interessante doelgroep is. Zoekopdrachten worden voornamelijk in Google uitgevoerd. De meeste gebruikers kijken niet verder dan de eerste pagina (= top 10) van de zoekresultaten en klikken op de bovenste 3 posities. Dit maakt het bovenaan in Google staan een belangrijk middel om in contact te komen met je doelgroep. Met Google Search Console heb je een goede, gratis, tool om je vertoningen, kliks en positie in Google te managen. Door Google Search Console volgens de best pratices te gebruiken heb je de meeste kans om bovenaan in Google te komen. Hierdoor word je gevonden en heb je meer kans dat je doelgroep jouw website bezoekt en contact met je opneemt. Het gebruik van alleen Google Search Console zorgt niet voor online succes. Door een goed samenstel van de verschillende touchpoints gedurende de klantreis zul je online succesvol zijn. Online succes behaal je niet met een eenmalige actie. Alleen als je continue werkt aan het optimaliseren van je touchpoints in relatie tot de eindgebruiker ga je winnen. Discipline hebben dus. 

Het succes zit in de opvolging!

Je hebt deze blog nu gelezen en hopelijk veel inspiratie gekregen om bovenaan in Google te komen met Google Search Console. Welke acties ga je op korte termijn in de praktijk brengen?

Up-to-date blijven

Wil je up-to-date blijven over de laatste ontwikkelingen van onder andere Google Search Console, zodat je met je bedrijf hoger in Google komt? Schrijf je dan in voor onze “groei e-mails”, zie onderstaand formulier.

Ondersteuning

Wil jij ondersteuning bij het opzetten en gebruik van Google Search Console, zodat jij georganiseerd kunt werken aan je positie bovenaan in Google?

We bieden onder andere onderstaande pakketten aan:

  • Eenmalige kick-start – eenmalig € 350 (exclusief 21% BTW)
    • Analyse huidige situatie
      • Inrichting website, google mijn bedrijf en tooling
      • Op welke zoekwoorden rank je nu, waar ranken je concurrenten, welke zoekwoorden kunnen nog relevant zijn
    • Voorstellen tot verbetering;
      • Inrichting website, google mijn bedrijf en tooling
      • Welke zoekwoorden zou je nog kunnen optimaliseren
    • Indien gewenst kunnen we tegen een extra vergoeding de verbeteringen ook doorvoeren.
  • Ongoing SEO optimalisatie – vanaf € 250 per maand (exclusief 21% BTW)
    • Meten, analyseren, inzichten verzamelen, hypotheses opstellen, verbeteringen doorvoeren.
    • On-page SEO, off-page SEO, technical SEO.
    • Indien gewenst content produceren en plaatsen op verschillende touchpoints.

Wil je ondersteuning bij het bovenaan in Google komen met Google Search Console? Stuur dan een e-mail of een WhatsApp-bericht.

Handige links

Raymond Werner

Oprichter, Groei manager

Mensen blij maken. Doelen bereiken. Puzzelen met onuitputtelijk doorzettingsvermogen, totdat de oplossing er is. Daar wordt hij blij van.

Met 18 jaar ervaring in de online wereld weet hij aardig de weg. Raymond is gespecialiseerd in online strategie, (local) seo, online adverteren en delivery.