Home » Blog » instagram marketing » waarom instagram gebruiken als bedrijf

‘Waarom Instagram gebruiken als bedrijf’ kan een vraag zijn die opkomt wanneer je besluit uit te zoeken welk social media kanaal het beste bij je bedrijf past.

Eigenlijk kan je het al raden, want met wereldwijd meer dan een miljard maandelijkse gebruikers móeten er wel genoeg overtuigende redenen zijn om je op Instagram te gebruiken voor je bedrijf.

Echter is het niet in alle gevallen het juiste platform. In dit artikel leggen we je alles haarfijn uit.

Veel gebruikers, grote kansen

Als bedrijf is het belangrijk om te overwegen welk socialmediakanaal het beste past bij jouw doelgroep en content. Instagram kan in veel gevallen een geschikte keuze zijn. Met meer dan een miljard maandelijkse gebruikers wereldwijd biedt Instagram grote kansen voor bedrijven om hun diensten of producten te promoten. 

Veel mogelijkheden, lage kosten

Instagram is makkelijk te gebruiken, is gratis, geeft veel mogelijkheden je publiek te bereiken en je kunt zelfs op het platform je producten verkopen. Daarbij zijn er ook advertentiemogelijkheden, mocht je toch financieel wat kracht willen bijzetten.

Voorbeeld: Deze bedrijven werken goed op Instagram

  • Als je bedrijf visueel aantrekkelijke producten of diensten heeft: Instagram is voornamelijk een visueel platform, dus als je bedrijf producten of diensten heeft die op een aantrekkelijke manier in beeld kunnen worden gebracht, kan Instagram een effectief kanaal zijn.

  • Fotografie- en videobedrijven: Fotografie- en videobedrijven kunnen op Instagram hun portfolio delen en potentiële klanten aantrekken. Het platform biedt ook de mogelijkheid om achter de schermen te kijken en tips en trucs te delen over fotografie en videoproductie.
  • Voedingsbedrijven: Voedingsbedrijven kunnen op Instagram prachtige foto’s en video’s delen van hun producten, recepten en kooktips. Het platform biedt ook de mogelijkheid om verhalen te delen, wat perfect is voor het delen van dagelijkse updates en nieuws over de voedingsindustrie.
  • Yoga- en fitnessbedrijven: Yoga en fitness bedrijven kunnen op Instagram laten zien hoe hun producten of diensten mensen helpen om een gezonde levensstijl te leiden. Het platform is uitermate geschikt om inspirerende foto’s en video’s van yoga-oefeningen en fitnesstrainingen te delen
  • Er zijn nog veel meer voorbeelden zoals bedrijven in de mode- en kledingindustrie, schoonheids- en cosmetische bedrijven, reis- en toerisme, interieur- en meubelbedrijven, design en evenementen- en entertainmentbedrijven.

Klinkt overtuigend, maar zijn er ook …

Redenen om Instagram niet te gebruiken als bedrijf?

​​Het is dus belangrijk om te overwegen of Instagram geschikt is voor jouw bedrijf voordat je het platform gaat gebruiken. Het kan namelijk zijn dat Instagram niet het beste kanaal is om jouw product of dienst te promoten.

Bijvoorbeeld als je een zeer technisch of zakelijk product hebt waarbij de nadruk ligt op tekst en niet op visuele elementen.

Ook gezien tijd en middelen moet er soms dus een keuze gemaakt worden tussen verschillende social media kanalen.

Voor onderstaande gevallen is het dus niet aan te raden om je tijd te investeren in Instagram.

Voorbeeld: Dit werkt niet goed op Instagram

  • Als je doelgroep voornamelijk bestaat uit senioren die minder actief zijn op social media en meer traditionele media kanalen gebruiken.
  • Als de producten of diensten die je aanbiedt niet visueel aantrekkelijk zijn en niet goed in beeld te brengen zijn, bijvoorbeeld als je een adviesbureau bent waarbij het moeilijk is om je dienst in beeld te brengen en beter tot hun recht komen op meer tekstuele platforms zoals Twitter of Facebook.
  • Een bedrijf dat zich richt op de productie van industriële machines heeft wellicht minder kans om succesvol te zijn op Instagram, omdat de doelgroep zich waarschijnlijk meer bevindt op andere zakelijke platformen zoals LinkedIn

Lees ook ‘Waarom Instagram voor bedrijven’.

Mara Hulspas
Groei Manager
Als voormalig professioneel danseres brengt Groei Manager Mara haar creativiteit en passie voor expressie samen in het creëren van online content. Met haar ondernemende geest, liefde voor storytelling en oog voor esthetiek, streeft ze ernaar om een betekenisvolle rol te kunnen spelen in het ondersteunen van de klant zijn behoeften.