Home » Blog » Google bedrijfspagina » Hoe kun je je bedrijf toevoegen aan Google Maps?

Inleiding

Je bedrijf toevoegen aan Google Maps is één van de beste dingen die je kunt doen om meer leads te krijgen voor je bedrijf. Door je bedrijf toe te voegen een Google Maps kunnen potentiële klanten jouw bedrijf vinden als ze op zoek zijn naar jouw producten of diensten. Dat is goed voor jouw potentiële klanten en voor jouw bedrijf.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Waarom het verbeteren van je vindbaarheid op Google belangrijk is.
  • Welke zoekintenties gebruikers hebben.
  • Wat lokale zoekopdrachten zijn.
  • Waarom het toevoegen van je bedrijf aan Google Maps van belang is.
  • Hoe je je bedrijf kunt toevoegen aan Google Maps middels Google Mijn Bedrijf.
  • Hoe je de lokale vindbaarheid van je bedrijf op Google kunt verbeteren.

Waarom is je vindbaarheid in Google belangrijk?

Miljoenen mensen zoeken dagelijks online naar informatie over van alles en nog wat. Vragen die eindgebruikers hebben worden online beantwoord. Zo ook vragen naar producten of diensten die jouw bedrijf levert. Dat doen eindgebruikers zowel in Google Search als op Google Maps. Op Google maps ziet de eindgebruiker gelijk hoe ver een relevant bedrijf van hem vandaan ligt. Als men zoekt naar jouw producten of diensten dan wil je dat jouw bedrijf zo hoog mogelijk op de eerste pagina van de zoekresultaten wordt getoond. 

Wist je dat:

  • 95% van alle zoekopdrachten in Google wordt gedaan?
  • 75% van de mensen niet verder leest/klikt dan de eerste pagina? 
  • 65% van de clicks op de eerste 3 posities van de zoekresultaten plaatsvindt?

Hoe kun je met de vindbaarheid van je bedrijf zo goed mogelijk aansluiten bij de zoekintentie van de eindgebruiker? 

Je vindbaarheid op Google verbeteren door aan te sluiten op de zoekintentie

Google wil zo relevant mogelijk zijn en blijven en wil daardoor de meest relevante zoekresultaten tonen. Een Google-zoekopdracht is zeer krachtig, omdat een zoeker met een zoekopdracht altijd een bepaalde intentie heeft. Jouw doelgroep wil dus iets, in plaats van dat jij, zoals bijvoorbeeld op social media, (koud) adverteert op het nieuwsoverzicht van de gebruiker. 

Google interpreteert de intentie van een zoekopdracht. Zo bepaalt Google of iemand:

  • Wil navigeren – naar de website van een specifiek merk, bedrijf of product.
  • Informatie wil verzamelen – over het antwoord op de vraag die ze hebben.
    • Commercieel wil afwegen – welk product of dienst het beste is om in de toekomst een transactie te doen.
  • Een transactie wil uitvoeren – van een product of een dienst.

Zo zijn er ook lokale zoekopdrachten. Bij lokale zoekopdrachten is iemand op zoek naar een bedrijf in de buurt die de producten of diensten kan leveren waar de gebruiker behoefte aan heeft. Voorbeeld: internet marketing Blaricum. Dit is een zeer doelgerichte opdracht. Door je content (met zoekwoorden) aan te laten sluiten op de zoekintentie van een eindgebruiker haak je één op één in op de behoeften van deze persoon en dus op die van Google.

Door je bedrijf toe te voegen aan Googe Maps en te optimaliseren voor de zoekintentie van een eindgebruiker, verbeter je de vindbaarheid van je bedrijf op Google aanzienlijk. Voorbeeld. Ben je schilder, optimaliseer dan minimaal voor; schilder en de diensten die je uitvoert; trap schilderen, deuren schilderen enzovoort.

Je bedrijf toevoegen aan Google Maps

Met Google Mijn Bedrijf kun je je bedrijf toevoegen aan Google Maps. Met Google Mijn Bedrijf kun je gratis een bedrijfsprofiel aanmaken en in contact komen met je doelgroep via; Google zoeken en Google Maps. Onderaan de pagina bij “Handige links” vind je de link van Google Mijn Bedrijf. Gebruik de blog bovenaan in Google met Google Mijn Bedrijf om de best practices door te voeren bij het toevoegen van je bedrijf.

Google Mijn Bedrijf werkt voornamelijk bij zoekopdrachten met een lokale/geografische intentie (=lokale zoekopdracht). Stel iemand zoekt naar “Italiaans restaurant” dan lijkt het erop dat de persoon op zoek is naar een lokaal Italiaans restaurant, aangezien de persson waarschijnlijk iets in de buurt wil gaan eten. Dit voorbeeld is een lokale zoekopdracht waarbij lokale zoekresultaten worden getoond. Zie onderstaande voorbeelden.

Google zoeken (lokale 3-pack)

Google maps (finder)

google zoeken bedrijf google maps lokale zoekopdracht

Zoals je in bovenstaand voorbeeld van Google zoeken kunt zien, verschijnt een verkleinde Google maps (lokale 3-pack) met daarop de “pointers” en daaronder de voor jou meest relevante zoekresultaten van bedrijven (= Google Mijn Bedrijf). Na deze bedrijven verschijnen dan de tekst-zoekresultaten (“normale” lokale zoekresultaten). Bij een zoekopdracht op Google Maps werkt het net zo alleen dan zie je alleen de kaart en de bedrijven op de kaart. 

Let op: het toevoegen van je bedrijf aan Google Maps is niet voldoende om je vindbaarheid op Google te verbeteren. Je wilt op de eerste pagina van Google getoond worden. Voeg je bedrijf op de juiste, bewezen, manier toe en ga Google Mijn Bedrijf, je website en overige lokale seo factoren zo gebruiken/inzetten, zodat je zo hoog mogelijk wordt getoond voor de voor jouw relevante zoekwoorden. Zie ook onderstaande paragraaf “Je bedrijf zichtbaar op Google Maps”.

Google Mijn Bedrijf optimaliseren

Het op de juiste manier inrichten van Google Mijn Bedrijf is de eerste stap. Door de best practices van Google Mijn Bedrijf toe te passen optimaliseer je deze gelijk voor beste vindbaarheid van je bedrijf in Google (Maps). Zoals met vele dingen is het eenmalig inrichten en er daarna niet meer naar omkijken niet de sleutel tot succes. Er zijn factoren die invloed hebben op de vindbaarheid van je bedrijf in Google (Maps). Het algoritme van Google verandert, er komen bedrijven bij, je concullega’s passen hun content aan enzovoort.
Door Google Mijn Bedrijf en het liefst ook de overige lokale SEO factoren (zie volgende paragraaf) continue te optimaliseren zorg je ervoor dat de vindbaarheid van je bedrijf in Google zo goed mogelijk is. Bepaal je doelen. Op welke zoekwoorden wil je gevonden worden? Kijk naar je huidige prestaties. Kijk naar de partijen die hoger staan dan jij. Wat doen zij beter voor die zoekwoorden dan jij doet? Welke bedrijfsnaam hebben ze, welke primaire en overige categoriën gebruiken ze, welke en hoeveel reviews hebben ze, hoeveel relevante posts plaatsen ze, welke relvante content hebben ze op hun website enzovoort.
Voer (kleine) wijzigingen door die maken dat jij het beter doet dan je concullega’s. Let op. Voer kleine wijzigingen door zodat je niet je huidige Google ranking over bord gooit.

Je bedrijf zichtbaar op Google Maps

Je bedrijf zichtbaar krijgen op Google Maps is niet zo moeilijk. Als je maar lang genoeg scrollt en klikt. Maar dat wil je niet. Je wilt bij relevante zoekwoorden naar jouw producten of diensten op de 1e pagina van Google of bovenaan in Google getoond worden. Dat lukt vaak niet alleen met Google Mijn Bedrijf, alhoewel bijvoorbeeld het gebruikt van een hele specifieke “bedrijfsnaam” met zoekwoorden erin er voor kan zorgen dat je héél goed zichtbaar bent in Google.
Onderstaande factoren werden in 2020 genoemd als de “top 15 lokale pack (= Google Mijn Bedrijf listing)/finder (= Google Mijn Bedrijf maps) factoren” die maken dat je bedrijf zichtbaar is in Google (Maps). Je ziet. Het is een samenspel tussen Google Mijn Bedrijf en je website.

Top 15 lokale zoekresultaten 3-pack en maps variabelenBron: Whitespark – survey 2020 onder ‘s werelds beste lokale SEO specialisten

Tip: ga bovenstaande punten ook werkelijk uitvoeren, zodat je kunt zien wat de resultaten zijn.

Naast bovenstaande top voor local pack/finder factors zijn onderstaande top 15 factoren van toepassing op je generieke locale vindbaarheid. Voor de beste zichtbaarheid van je bedrijf op Google ga je aan de slag met de punten genoemd in beide overzichten. Ik beloof je, dan gebeurt er echt wel iets met je zichtbaarheid en het aantal bezoekers van je website.

Top 15 lokale SEO factorenBron: Whitespark – survey 2020 onder ‘s werelds beste lokale SEO specialisten

Conclusie

Je bedrijf toevoegen aan Google Maps is een perfecte actie. Sowieso voor een professionele uitstraling van je bedrijf, maar zeker ook indien je wilt dat jouw bedrijf gevonden wordt indien poteniële klanten zoeken naar jouw producten of diensten. Vele zoekopdrachten worden in Google uitgevoerd en de meeste kliks vinden plaats op de 1e pagina van Google en nog meer op de top 3 zoekresultaten. Je wilt daar zijn waar je klanten zijn en aansluiten bij de zoekintentie van je potentiële klant. Zorg dat je minimaal gevonden wordt op je beroep en/of dienst indien eindgebruikers daarop zoeken.
Middels Google Mijn Bedrijf kun je je bedrijf toevoegen aan Google Maps. Doe dit dus zeker en gebruik bij het het optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf profiel de best practices om met je bedrijf goed vindbaar te zijn. Google Mijn Bedrijf is onderdeel van een eco-systeem wat de meeste leads oplevert indien je alle onderdelen van het eco-systeem aan elkaar verbindt. Onderdelen van dit lokale vindbaarheid eco-systeem zijn; Google Mijn Bedrijf, je website, backlinks naar je website en vermeldingen in bedrijvengidsen.

Voeg je bedrijf nu toe aan Google Maps. Optimaliseer je Google Mijn Bedrijf en maak je bedrijf zichtbaar op Google Maps door alle onderdelen (touchpoints) van je lokale eco-systeem continue te verbeteren.

Up-to-date blijven

Wil je up-to-date blijven over de laatste ontwikkelingen van Google My Business, zodat je met je bedrijf hoger in Google komt? Schrijf je dan in voor onze “groei e-mails”, zie onderstaand formulier.

Ondersteuning bij de zichtbaarheid van je bedrijf op Google Maps

Wil je ondersteuning bij het zichtbaar krijgen van je bedrijf op Google Maps? We helpen je graag met:

  • De eenmalige werkzaamheden voor de inrichting van je Google My Business. 
  • Het dagelijks optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf account.
  • Het verbeteren van de lokale vindbaarheid van je bedrijf.

Stuur een e-mail of een WhatsApp-bericht.

Handige links

Raymond Werner

Oprichter, Groei manager

Mensen blij maken. Doelen bereiken. Puzzelen met onuitputtelijk doorzettingsvermogen, totdat de oplossing er is. Daar wordt hij blij van.

Met 18 jaar ervaring in de online wereld weet hij aardig de weg. Raymond is gespecialiseerd in online strategie, (local) seo, online adverteren en delivery.